Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου

(+30) 28410 83009 easylasithi@gmail.com

Νέο hot spot και περισσότεροι αστυνομικοί στη Χίο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, με τη συμμετοχή των: Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα,   Υπουργού Ναυτιλίας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκου Τόσκα, Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας, κ. Δημήτρη Βίτσα, Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Αλέξη Χαρίτση,   Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μπαλάφα, Γενικού Γραμματέα Υποδοχής, κ. Τάσου Σαλτερή, Διευθυντριών Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Ασύλου και Αρχής Προσφυγών κυριών Ανθής Καραγγελή, Μαρίας Σταυροπούλου και Ελένης Κουτρούμπα,    Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κα. Χριστιάνας Καλογήρου, Δημάρχου Χίου, κ. Μανώλη Βουρνού,   Αντιπεριφερειάρχη Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, Αντιδημάρχων Χίου, κκ Στρατή Γδύση και Γιώργου Παπαδόπουλου,    Γενικού Συντονιστή του ΥΠΕΘΑ για το προσφυγικό ζήτημα, Υπ/στργου Κων/νου Φλώρου, Βουλευτών Χίου, κκ. Ανδρέα Μιχαηλίδη και Νότη Μηταράκη.
Ύστερα από ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Χίο, και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και μετά από γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο ο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής επαναδιατύπωσε την πρόταση της κυβέρνησης ως εξής:

 

  1. Προτεραιοποίηση απαραίτητων έργων υποδομών και περιβάλλοντος για το νησί, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Δήμου Χίου και Υπουργείου Ανάπτυξης. Το Υπ. Ανάπτυξης θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2016 στη θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ για το Βόρειο Αιγαίο, που θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

  1. Δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ, ως μόνης άμεσα εφικτής οικονομικά λύσης, στην προοπτική κατάργησης του χώρου φιλοξενίας στη Σούδα και λειτουργίας της ΒΙΑΛ μόνο ως χώρος υποδοχής και ταυτοποίησης.

 

  1. Προσωρινή χρήση της εγκατάστασης στο Μερσινίδι, ως προαναχωρησιακό κέντρο δυναμικότητας 120 ατόμων για μεταβατικό διάστημα, και προσπάθεια χωροθέτησής του σε άλλη θέση.

 

  1. Ενίσχυση της αστυνόμευσης του νησιού.

 

  1. Επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών με ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με προσωπικό, η οποία από κανένα στέλεχος στην αρχή του 2016, στο τέλος του έτους θα είναι στελεχωμένη με 40 άτομα.

 

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη δέχτηκαν ότι η ανωτέρω πρόταση δίνει προοπτική αντιμετώπισης του ζητήματος. Οι εκπρόσωποι του Δήμου Χίου θα επεξεργαστούν περαιτέρω την παραπάνω πρόταση και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τη θέσουν υπόψη του δημοτικού συμβουλίου.